Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

En skuta och fem blixtar

Såg härom kvällen att det låg en fantastisk skuta på stapelbädden  hos Läjets varv. Det brukar ligga båtar här för reparation och underhåll men det är för det mesta modernare fiskebåtar och ibland någon segelbåt modell större.

Detta var något helt annat - en tvåmastad gaffelriggad (tror det heter så)  skuta om inte 100 år gammal så i alla fall nästan. Däcket har säkert trampats av många ibland sjösjuka besättningsmän.

Hur förevigar och förmedlar man denna imponerande syn till sina  vänner - ja är man fotointresserad och gillar utmaningar så närmar man sig objektet under blå timman, som nu inte är mer än 30 minuter. Sagt och gjort bestyckad med ett antal blixtar, stativ och lite olika filter så begav jag mig ner till varvet. Hade tänkt ta bilen men min kära hustru tyckte att jag var lat så jag lastade grejorna i skottkärran.

Efter en timmas plåtande och en timma framför datorn, även ett vackert skepp behöver lite make up, så blev resultatet detta. Inte helt nöjd men det får duga, jag måste lägga mig nu för att jobba imorgon.

 

 

På min blixt blog kan du läsa lite mer om hur jag gick till väga.

Ha det så bra. Added 2009-09-24 22:58 | Permalink | Comments (0) | Comment

Modell kurs med klös i Götet

Så har man då förkovrat sig ytterligare. Tyckte jag behövde lite inspiration, träffa nya fotokompisar och förhoppningsvis lära mig något nytt. En en-dagars workshop på Scandinavian photo i Mölndal med Johan Hagby som lärare/handledare uppfyllde det mesta av mina förväntningar.

Makeup artisten Aina ordnade sminket, berättade om TFP-sessioner. Ska berätta mer om det senare.

Sara modellade på ett fantastiskt sätt och var lätt att kommunicera med och tog alltid den regi man gav ett steg vidare på ett fantastiskt sätt.

Tur i oturen var att några kursdeltagare inte kom så vi som var där fick mycke fototid med modellen.

 Efter fotograferingen gick vi igenom olika tekniker i modellredigering med hjälp av photoshop.

En av mina bilder ser ni här, så snart jag hinner ska jag lägga upp lite fler med ljussättningsbeskrivningar på min blixt-blog.

Ha det - vi hörs snart igen.

 Added 2009-08-30 00:24 | Permalink | Comments (3) | Comment

Regnet stoppade inte oss fotonördar

Vi - några av Varbergs-  och Falkenbergs fotoklubbs medlemmar hade bestämt oss för att plåta i kvällsljus. Motiven skulle vi söka kring fyren vid Morups Tånge.

Vi var nog många som såg framför oss en fantastisk solnedgång med en dramatisk himmel och en tänd fyr. Istället blev det regn och grått - men skam den som ger sig. Vi gav oss iväg och trottsade regnet. En del av oss var rutinerade och hade regnkläder och paraply. Andra hade till och med regnkkläder till kameran i form av plastpåsar och annat.

Kaffet var med och fick hjälpa till med värmen för att inte tala om Folkes fantastiska kanelbullar.

 

Entusiaster som trotsar regnet.

För egen del fick blixten hjälpa till att skapa lite känsla av solnedgång - den är rätt fantastisk Nikons SB-900 med möjligheten att koncentrera ljuset och få det att slå ganska långt. Resultatet ser du nedan och hur jag gjorde kan du läsa på min blixt-blog

 Added 2009-08-26 00:19 | Permalink | Comments (3) | Comment

Vin till kräftskivan ska inte vara rött

Men vi hade inte kräftskiva så det fick duga med en flaska rött vin som fotomodell och att dricka till maten.

Läste en kort artikel om ljussättning på iStock.com. Bland annat beskrev dom hur man ljussätter glas, något som jag vet är svårt och därför måste pröva. Tog ett vinglas, korkade upp och började plåta.

När jag väl hittat rätt bakgrund och fått till ljuset började Karin ropa att maten var klar, och vinet en viktig del både i matlagningen och för att släcka törsten. Hann därför inte med så många bilder men fick i alla all till denna.

Hur jag gjorde kan du se på min blixtblogg.

Ha dé - vi hörs. Added 2009-08-15 22:20 | Permalink | Comments (1) | Comment

En svettig soluppgång med blixten som räddning

Igår satte jag klockan på ringning - 04:30 stod den på och jag var rätt trött när den ringde. Men vad gör man inte för att få vara med när moder jord vaknar.

PhotoCalc på min Iphone sa att blå timmen startar 04:30 och solen kommer över horisonten klockan 05:16 så jag skulle hinna med soluppgången och uppleva en del av blå timmen. PhotoCalc är för övrigt ett fantastiskt hjälpmedel  som finns att ladda ner på AppStore för bara sju tjugotvå kronor. Jag får hjälp med ledtalsberäkningar, hyperfokal-inställningar och beräkning av skärpedjup. Du kan läsa mer om programmet på adair systems hemsida.

Nåväl väl ute så blev det en hel del bilder men ett tunt molntäcke skymde solen så jag fick inte till den bild jag hade tänkt mig.

Men eftersom blixten alltid finns i fotoväskan så fick den hjälpa till, inte för att den ersätter en vacker soluppgång utan mer för att få experimentera när jag fick tid till det.

Hur jag gjorde kan du läsa på min blixtblogg - så här blev bilden.

 Added 2009-08-06 23:29 | Permalink | Comments (2) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 7 Next Last 

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid