Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

En svettig soluppgång med blixten som räddning

Igår satte jag klockan på ringning - 04:30 stod den på och jag var rätt trött när den ringde. Men vad gör man inte för att få vara med när moder jord vaknar.

PhotoCalc på min Iphone sa att blå timmen startar 04:30 och solen kommer över horisonten klockan 05:16 så jag skulle hinna med soluppgången och uppleva en del av blå timmen. PhotoCalc är för övrigt ett fantastiskt hjälpmedel  som finns att ladda ner på AppStore för bara sju tjugotvå kronor. Jag får hjälp med ledtalsberäkningar, hyperfokal-inställningar och beräkning av skärpedjup. Du kan läsa mer om programmet på adair systems hemsida.

Nåväl väl ute så blev det en hel del bilder men ett tunt molntäcke skymde solen så jag fick inte till den bild jag hade tänkt mig.

Men eftersom blixten alltid finns i fotoväskan så fick den hjälpa till, inte för att den ersätter en vacker soluppgång utan mer för att få experimentera när jag fick tid till det.

Hur jag gjorde kan du läsa på min blixtblogg - så här blev bilden.

 

Added 2009-08-06 23:29 | Read 4762 times. | Permalink
Hmm den kostar 22kr nu om det e samma app jag tänker på sen e det ju lite "humbug" också för appen kan ju aldig förutse vädret till 100% plus att den har inte en aning om vilket skärpedjup eller vilken exponering "jag" önskar...blåtimmen vet man alltid på ett ungefär när den inträffar bara man har koll på sol upp/nedgång...menmen hur som helst en riktig fin o lyckad bild.

Ha det gott//Peter
Svar från Leif Eliasson 2009-08-07 20:56
Hej Peter
Tack för att du både läste och kommenterade min blogg. Ledsen om jag hade fel om priset.
För en "gammal" fotograf som jag med vana från den gamla optiken med fina skärpedjupsdiagram så är jag van att kolla skärpedjupet ganska noga. Plåtar man som jag med manuella inställningar eller bländarförval så vill man styra skärpedjupet. På dom moderna linserna måste man ha någon DOF tabell - det räcker inte att titta i sökaren. Anyway - jag har hjälp av programmet och det är ett tips som jag tror andra kan ha glädje av.
//Leif
Måste kolla upp photocalc, 7 eller 20 spänn kan man ju offra.
Kul att du visade hur du gjorde, skall prova det vid tillfälle.
/Arne
Svar från Leif Eliasson 2009-08-07 20:57
Tack för att du tog dig tid att läsa - kanske har du någon nytta av det.
//Leif



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid