Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Tekniken intressantare än bilden eller...

Har gjort ett litet experiment i mina två bloggar. Båda bloggarna kan man nog betrakta som fotobloggar. Bakgrunden till experimentet var att jag fått för mig att inlägg med fokus på teknik läses och uppmärksammas mer än inlägg med fokus på bilden. Utan att göra anspråk på att ha gått vetenskapligt till väga så tror jag att mitt experiment bekräftar detta. 
Trädskelett
En fotoblog måste ju ha en bild så här är den - tagen på den analoga tiden på Nya Zeeland.
Jag gjorde två inlägg, det ena med bara teknik i fokus och det andra en bilddiskussion som utgick från en bild jag tagit och med en uppmaning att tycka till.
Resultatet blev solklart, tre gånger så många läsningar av det tekniska inlägget mätt efter 24 timmar. 
Säger det något om oss som fotografer? Vad tycker du?
Inläggen är gjorda på Fotosidan.se och på Aperture-11


Added 2012-10-26 20:24 | Permalink | Comments (7) | Comment

Vilka associationer och tankar får ni av bild(er)?

Vilka associationer får du av bilden här under?


För mig är det en trygg spång som tog mig, mina fotokompisar och många andra runt i Söderåsens nationalpark i Skåne.

Om jag försöker glömma det så kan jag få lite läskiga tankar om att det ska dyka upp något läskigt runt kröken - som i en Hitchcock thriller. Bilden kan kännas lite ödesmättade med dom gamla löven, det sparsamma ljuset som förebådar mörka dystrare tider.

Nästa fråga - Vad tycker ni om bildens komposition och uppbyggnad.

Skulle vara roligt att få era tankar om detta och om bilderna här på Aperture-11.Added 2012-10-25 21:44 | Permalink | Comments (6) | Comment

Nikon D800 ersatte inte min D3:a - tyvärr

För sådär sex månader sedan skaffade jag mig en Nikon D800. Tanken var att jag skulle sälja min D3:a för jag tyckte att det borde räcka med ett Nikonhus. 

Men jag har ännu inte sålt D3:an och vad beror det på?

D800 en magisk morgon i Skåne.

Ja inte beror det på missnöje med bildkvaliten för D800:an levererar fantastiska bilder. Nej det har mer att göra med känslan - att använda den gamla D3:an är som att köra sportbil (kanske en dålig jämförelse), man sitter liksom ihop. Greppet på D3:an passar min hand mycket bättre än D800:ans grepp om jag upplever som trångt och kantigt. D3:ans är som det skålade sätet i sportbilen. Responsen i D3:an är direkt och omedelbar som styrning och gas i sportbilen. D800:an upplever jag som lite seg med dålig respons, lite som min Prius i eco-läge. 

En annan sak, jag har börjat intressera mig för timelaps fotografering och då blir datamängden enorm med dom stora filerna på D800:an. Ja jag vet att det finns ett timelapsläge i 800:an men det minskar mina möjligheter i postproduction skedet. 

En spång som tog oss genom Söderåsens nationalpark.

Vad blir då slutsatsen? Båda kamerorna är fantastiska men med olika egenskaper, helt klart är D3:an en riktig proffskamera medan D800:an är en semipro kamera (hur man nu definierar det).

Så jag får behålla båda husen för dom fyller olika behov - surt sa räven.

Du kan läsa andra inlägg och se andra bilder med en kort jämförelse mellan modellerna på Aperture-11Added 2012-10-24 20:43 | Permalink | Comments (8) | Comment

Auto bracketing i Alsace

En vecka drygt i Alsace för att följa vinets väg från druva till flaska. Har varit där ett antal gånger nu för att dokumentera våren, sommaren och hösten. Nu är det bara vintern kvar sedan kan det kanske bli en bok om året som vinodlare.

Inte bara vinet är intressant, känslan som finns i allt maten, drycken, människorna och miljön är helt underbar. Här lever man, njuter och delar med sig. Några bilder om detta hittar du på Aperture-11.

En bild från en av sagobyarna Kaysersberg tagen med min XPRO-1 som alltid är med när jag ska komma nära, den är diskret och levererar alltid bra bilder. Men i svåra situationer saknar jag mina Nikon kamerors autobracketing. Använder ofta denna funktion på fri hand i höghastighetsläget - tll och med när jag gör timelaps movies.Added 2012-10-13 23:55 | Permalink | Comments (1) | Comment

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid