Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Gatufoto i New York, sista dagen

Bestämde mig för att fotografera gatans teater på min sista dag i New York. Jag vandrade runt i Soho och Tribeca men också i utkanten av China town. Gatufoto är svårt men roligt och jag har inte riktigt fått till tekniken när det gäller att fånga händelser i flykten men jag testar och lär.  Det svåra tycker jag är attgöra få till skärpan, antingen blir det rörelseoskärpa eller så sitter den på fel ställe. Med den nya linsen är det betydligt enklare att förfokusera och bedöma skärpedjupet på bländar diagramet. 

Min Fuji XPro-1 är diskret och känns helt rätt med sitt nya 14mm objektiv som motsvarar 21mm i FF. 

Motiv saknar man inte i NYC med sina starka personligheter och råa miljöer.  Gjorde ett besök på New York School of Art och beundrade deras fantastiska verk. För övrigt en av två högre konstskolor i USA. 

fler bilder hittar do i mitt Fotografiska Magazine på nätet Aperture -11. Added 2013-03-19 18:56 | Permalink | Comments (0) | Comment

Nytt Fuji 14/2,8 från B&H i New York

Ett besök på B&H Photo and Video är ett måste när man är i New York. Hade tänkt att bara köpa en adapter till mina Nikon objektiv så att dom funkar på XPro'n. Väl där frågade jag om dom hade Fujis nya "gatu-glugg" 14/2,8. Dom hade precis fått in objektivet så jag kunde inte motstå frestelsen utan slog till. Och det har jag inte ångrat - en sådan fantastisk lins med en för mig helt ny och innovativ konstruktion av fokuseringsring. Man skjuter helt enkelt tillbaka ringen och vips är den i manuellt läge så att man tex kan förfokusera.

På min tredje dag här i NYC har jag hårdtestat det nya objektivet på mina vandringar runt stan. Självklart så fastnar dom gula taxi bilarna på bild, det är svårt att undvika. Men här har jag plåtat dom avsiktligt.

Fler bilder hittar du i mitt fotomagasin - My World of PicturesAdded 2013-03-18 02:06 | Permalink | Comments (4) | Comment

Att förbereda en fotoresa

Jag började skriva detta när jag hade ågren över vilken utrustning som skulle med till New York. Hur mycket och vad. Ni som känner mig vet att jag har en hel del grejer så valet är svårt. Särskilt när jag planerar att promenera och ta gatubilder, flyga helikopter och fota från luften och dessutom ta lite timelaps från Grand Central Terminal och andra platser. När allt var framme D800, Fuji xpro och Gopro så fanns det ingen plats för köäderna. Okey jag började banta men det blev ändå mycket som fick följa med och som jag misstänkte kom bara en bråkdel till användning.

Gissa vilken utrustning(ar) som kom till mest användning?

Hur skulle ni valt att packa? skulle vara roligt att veta.

Här är lista på grejer som kom med:

  • Nikon D800 med 14-24, 24-70/2,8, några äldre ombjektiv 20/2,8, 105/1,8
  • Fuji Xpro-1, 18, 35mm
  • GoPro Hero 3
  • 2st stativ, Camranger för fjärrstyning av D800, 2st mellanringar, HandyCam för ljudupptagning, minneskort, hårddisk, MacBook  och iPAD.

Vad jag använde och lite bilder från resan kommer jag att lägga upp på mitt Foto Magasin Aperture-11.blogspot.seAdded 2013-03-16 15:06 | Permalink | Comments (3) | Comment

Små blixtar och fantasi kan skapa stämning

Du som följer min blog här och på Aperture-11, Mitt Foto Magasin vet att jag gillar att fotografera med små blixtar och att använda dom för att skapa känsla och stämning. Min inspiration och läromästare är Joe McNally som jag haft förmånen att få ha som lärare under en enveckas Masterclass i just fotografering med små blixtar.

Små blixtar som mina Nikon SB-900/800 är ju lätta att ha med sig och enkla att placera, till exempel kan man sätta dom i befintliga lampskärmar för att förstärka ljuset och stämningen.

I en paus under dagens plåtning i hemmastudion tog jag fram dom små älsklingarna och tog några egna bilder.


En gammal läkarbok från slutet av 1800-talet, ett gammalt bord och en gammal hög hatt fanns till hands som rekvisita.

Här är bilden som den såg ut exponerad rakt på utan några justeringar eller någon blixt.

Blixt, CTO, underexponering och en skärm med raster i hjälpte till. Hur bilden är taden och lite fler blixtbilder kan du se på Aperture-11

Nedan ett enkelt ljusdiagram.

Så ta fram dina små blixtar, använd din fantasi och skapa den stämning du söker. Känner du dig osäker, jag planerar lite kurser under våren och hösten så hör av dig så kan du kanske vara med. leife@mac.com 

 Added 2013-03-03 00:47 | Permalink | Comments (3) | Comment

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid