Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Små blixtar och fantasi kan skapa stämning

Du som följer min blog här och på Aperture-11, Mitt Foto Magasin vet att jag gillar att fotografera med små blixtar och att använda dom för att skapa känsla och stämning. Min inspiration och läromästare är Joe McNally som jag haft förmånen att få ha som lärare under en enveckas Masterclass i just fotografering med små blixtar.

Små blixtar som mina Nikon SB-900/800 är ju lätta att ha med sig och enkla att placera, till exempel kan man sätta dom i befintliga lampskärmar för att förstärka ljuset och stämningen.

I en paus under dagens plåtning i hemmastudion tog jag fram dom små älsklingarna och tog några egna bilder.


En gammal läkarbok från slutet av 1800-talet, ett gammalt bord och en gammal hög hatt fanns till hands som rekvisita.

Här är bilden som den såg ut exponerad rakt på utan några justeringar eller någon blixt.

Blixt, CTO, underexponering och en skärm med raster i hjälpte till. Hur bilden är taden och lite fler blixtbilder kan du se på Aperture-11

Nedan ett enkelt ljusdiagram.

Så ta fram dina små blixtar, använd din fantasi och skapa den stämning du söker. Känner du dig osäker, jag planerar lite kurser under våren och hösten så hör av dig så kan du kanske vara med. leife@mac.com 

 Added 2013-03-03 00:47 | Permalink | Comments (3) | Comment

Solnedgång, Pocket Wizard och lite tur

Har väntat på rätt väder med lite moln i öster med solnedgång i väster och i torsdags var det rätt läge.

Åkte iväg med Nikon D3:an, blixten SB-900 och två Pocket Wizard FlexTT5 trådlösa blixtutlösare med TTL kontroll.

Målet var Ny Varberg det gamla Varberg - låter konstigt eller hur - och det kors som markerar var staden en gång låg.

Vill du veta hur jag gick till väga så kan du läsa det på aperture-11Added 2012-06-09 23:27 | Permalink | Comments (0) | Comment

Färgad blixt i solnedgången

Alla som följer mig här och på mina andra bloggar vet att jag gärna använder små blixtar i dom mest oanade situationer. Så också härom kvällen när vi hade en trevlig makrokväll hos en av Varbergs fotoklubbs medlemmar. Ska väl sägas direkt att jag inte är någon särskilt bra makrofotograf så det fick bli en blomsterbild i motljus. En ganska knepig ljussituation så blixten som alltid är med kom fram.

Först blev det en siluettbild, fin i och för sig men jag ville gärna se blomman.

Nu ser man ju blomman men solnedgången och himlen är lite för utfrätta för att vara i min smak.

Fram med blixten, lite justering av vitbalans, exponering, blixtstyrka, etc. Nu ser man blommorna och behåller lite känsla av solnedgång. Utrustning, inställningar kan du läsa om på aperture-11.Added 2012-05-30 10:35 | Permalink | Comments (0) | Comment

Påsksup - väntan på påsk-käringarna

När andra vilar på påskafton tog jag fram kameran och en blixt och avbildade snapsen. Jag skulle köra till elden så jag fick bara titta på den och inte smaka.

Jag smög upp i tv-rummet och ställde flaska och glas på tvbordet, satte upp blixten och fixade lite. Ville få det att se ut som att ljuset strilade från en springa i fönstret. Jag var lite inspirerad av en av ett foto på en av dom bättre fotosidorna på nätet 500px, titta in där och låt dig inspireras.

Vill du veta hur jag gjort så kan du titta på min blogg Aperture 11.Added 2012-04-07 22:39 | Permalink | Comments (1) | Comment

Skintetorsk till Påsk

I Läjet torkas det fortfarande torsk i en del trädgårdar, precis som förr. Det är svårt att få tag på den torkade torsken men på Läjets fisk kan man fortfarande köpa torkad torsk - skintetorsk. Torsken är saltad och torkad, den torkas tidigt på våren när luftfuktigheten är låg och innan flugorna vaknat till liv.

Föresten - Läjet heter egentligen Träslövsläge och ligger ca 6-7 km söder om Varberg och är ett livaktigt fiskesamhälle med en aktiv fiskhamn.

Bilden tog jag våren 2010 där torsken hänger på tork i solnedgången, föresten en bild som liknar denna finns i mitt galleri på iStock.com.

Du kan läsa hur jag gjort och få ett recept på god skintetorsk på min blogg utanför fotosidan, aperture-11Added 2012-04-06 14:12 | Permalink | Comments (2) | Comment
1 2 3 ... 7 Next Last 

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid