Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

The Best Camera is the one You got with You - Chase Jarvis

Rubriken kommer från Chase Jarvis, en fotograf jag följer på nätet och som inspirerar mig en hel del. Läste på Chase Jarvis blogg och hemsida att han gjort en app för iPhonen. Det är inte bara en variant på Apples kamera utan en app som gör det möjligt att efterbehandla bilden med hjälp av ett antal olika filter.

Inte nog med det man kan ckså dela med sig bilden direkt via en ny web sida www.bestc.am där andra kan titta och rösta på dina bilder.

Eftersom jag gillar Case och min  iPhone laddade jag ner den och tog bara med mig iPhonen på en kort weekend resa till Skåne. Måste säga att även om jag inte har den senaste iPhonen så blir resultatet rätt just. Själv klart inte av den tekniska kvalitet man är bortskämd med men man kan ta med sig "kameran" till platser man inte gör om man har en stor Nikon.

Nedan en bild från Kiviks Äppelmarknad.

 

Har lagt fler bilder i ett särskilt album som du kan se här på fotosidan, My iPhone

 Ha det så gott - vi hörs

 Added 2009-09-27 21:05 | Permalink | Comments (1) | Comment

En skuta och fem blixtar

Såg härom kvällen att det låg en fantastisk skuta på stapelbädden  hos Läjets varv. Det brukar ligga båtar här för reparation och underhåll men det är för det mesta modernare fiskebåtar och ibland någon segelbåt modell större.

Detta var något helt annat - en tvåmastad gaffelriggad (tror det heter så)  skuta om inte 100 år gammal så i alla fall nästan. Däcket har säkert trampats av många ibland sjösjuka besättningsmän.

Hur förevigar och förmedlar man denna imponerande syn till sina  vänner - ja är man fotointresserad och gillar utmaningar så närmar man sig objektet under blå timman, som nu inte är mer än 30 minuter. Sagt och gjort bestyckad med ett antal blixtar, stativ och lite olika filter så begav jag mig ner till varvet. Hade tänkt ta bilen men min kära hustru tyckte att jag var lat så jag lastade grejorna i skottkärran.

Efter en timmas plåtande och en timma framför datorn, även ett vackert skepp behöver lite make up, så blev resultatet detta. Inte helt nöjd men det får duga, jag måste lägga mig nu för att jobba imorgon.

 

 

På min blixt blog kan du läsa lite mer om hur jag gick till väga.

Ha det så bra. Added 2009-09-24 22:58 | Permalink | Comments (0) | Comment

Histogram anno 1918 - foto en teknisk konstart

Att foto är en väldigt teknisk hobby, konstform eller vad vi nu vill kalla det. Det kan man om inte annat konstatera om man följer bloggar och diskussioner här på fotosidan.

Men tänk att det "alltid" varit så.

För några år sedan lyckades jag komma över tre inbundna band av Svenska Fotografien och Nordisk Tidskrift för Fotografi. Banden innehåller fantastiska bilder producerade med olika tekniker och med silkespapper som skyddar bilderna. Helt underbar läsning och en guldgruva för den som är intresserad av fotografiets historia i Sverige.

Här också väldigt mycket av tekniska  beskrivningar, tester av papper och kemikalier och här hittade jag något som jag tror kan jämföras med våra moderna histogram. Fast man fick inte upp dom på en display direkt utan var mer av en test av hur olika plåtar reagerade och registrerade det ljus som träffade dom. Allt för att stödja vår strävan efter den perfekta bilden.

Min reflektion över dessa bilder med 90 år eller  mer på nacken är vilken fantastisk känsla dom förmedlar och hur vackra dessa är utan all den moderna teknik vi idag har till hands. En känsla som vi inte är i närheten idag när vi spottar ur oss bilder.

Vi borde nog ta ett steg tillbaka och reflektera över vad som skapar den perfekta bilden - om den nu finns, och inte bara hålla inne avtryckaren och välja den "bästa" av dom bilder som fastnat.

Nedan en bild av W. Truelsen som publicerades i Nordisk Tidskrift För Fotografi, 1917.

 

Tyvärr klarar inte den moderna kameran att återge denna bilds fantastiska känsla, lyster och stämning. Dessutom är distorsionen rätt kraftig  (Canon G9 i makroläge).

Nedan ett exempel på ett textutdrag och en lite modernare kamera. En Brownie med Kodaks kullager slutare, troligen från någonstans runt 1920. 

 

Länk till min blixt-blogg Added 2009-09-13 14:08 | Permalink | Comments (3) | Comment

Det gäller att komma först

En stor del av våra liv handlar om att komma först antingen man tävlar i någon idrott eller om man ska fynda på rea. Fascinerande hur mycket energi vi lägger på att ständigt komma först - måste vara ett arv långt tillbaka i tiden.

Under helgen  upplevde jag minst två, säkert fler händelser där jag aldrig skulle delta, i det ena fallet troligen för att jag inte skulle klara av det och i det andra för att jag var fullständigt ointresserad. 

Dom två händelserna var helt olika och med helt olika deltagare, men dom hade ett gemensamt - det gällde att komma först.

Vad var det nu för händelser - jo i det ena fallet så handlade det om en tävling - Bockstensturen en cykel tävling på som längst 10 mil - puhh säger jag bara. Inte nog med att det är långt - det är skitigt också.

 

Den andra händelsen var än mer fascinerande - en Loppis. Där stod folk och hängde på ett rep i väntan på att detta skulle sänkas varpå man rusade in och grabbade tag i det föremål man siktat in sig på och som man ansåg vara ett fynd. Mycket var säkert fynd men...

 

Oavsett om man var med i cykeltävlingen eller om man jagade sitt livs fynd så tror jag att dom som lyckades var väldigt nöjda, oavsett vilken gren man deltog i. 

Det är rätt kul att ställa sig vid sidan av och bara iaktta och är man fotointresserad så måste man ju bara fånga det på bild. 

Fler cykelbilder från Bockstensturen kan ni se på bildgalleriet.Added 2009-09-09 23:19 | Permalink | Comments (3) | Comment

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid