Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Histogram anno 1918 - foto en teknisk konstart

Att foto är en väldigt teknisk hobby, konstform eller vad vi nu vill kalla det. Det kan man om inte annat konstatera om man följer bloggar och diskussioner här på fotosidan.

Men tänk att det "alltid" varit så.

För några år sedan lyckades jag komma över tre inbundna band av Svenska Fotografien och Nordisk Tidskrift för Fotografi. Banden innehåller fantastiska bilder producerade med olika tekniker och med silkespapper som skyddar bilderna. Helt underbar läsning och en guldgruva för den som är intresserad av fotografiets historia i Sverige.

Här också väldigt mycket av tekniska  beskrivningar, tester av papper och kemikalier och här hittade jag något som jag tror kan jämföras med våra moderna histogram. Fast man fick inte upp dom på en display direkt utan var mer av en test av hur olika plåtar reagerade och registrerade det ljus som träffade dom. Allt för att stödja vår strävan efter den perfekta bilden.

Min reflektion över dessa bilder med 90 år eller  mer på nacken är vilken fantastisk känsla dom förmedlar och hur vackra dessa är utan all den moderna teknik vi idag har till hands. En känsla som vi inte är i närheten idag när vi spottar ur oss bilder.

Vi borde nog ta ett steg tillbaka och reflektera över vad som skapar den perfekta bilden - om den nu finns, och inte bara hålla inne avtryckaren och välja den "bästa" av dom bilder som fastnat.

Nedan en bild av W. Truelsen som publicerades i Nordisk Tidskrift För Fotografi, 1917.

 

Tyvärr klarar inte den moderna kameran att återge denna bilds fantastiska känsla, lyster och stämning. Dessutom är distorsionen rätt kraftig  (Canon G9 i makroläge).

Nedan ett exempel på ett textutdrag och en lite modernare kamera. En Brownie med Kodaks kullager slutare, troligen från någonstans runt 1920. 

 

Länk till min blixt-blogg Added 2009-09-13 14:08 | Permalink | Comments (3) | Comment

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid