Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Att förbereda en fotoresa

Jag började skriva detta när jag hade ågren över vilken utrustning som skulle med till New York. Hur mycket och vad. Ni som känner mig vet att jag har en hel del grejer så valet är svårt. Särskilt när jag planerar att promenera och ta gatubilder, flyga helikopter och fota från luften och dessutom ta lite timelaps från Grand Central Terminal och andra platser. När allt var framme D800, Fuji xpro och Gopro så fanns det ingen plats för köäderna. Okey jag började banta men det blev ändå mycket som fick följa med och som jag misstänkte kom bara en bråkdel till användning.

Gissa vilken utrustning(ar) som kom till mest användning?

Hur skulle ni valt att packa? skulle vara roligt att veta.

Här är lista på grejer som kom med:

  • Nikon D800 med 14-24, 24-70/2,8, några äldre ombjektiv 20/2,8, 105/1,8
  • Fuji Xpro-1, 18, 35mm
  • GoPro Hero 3
  • 2st stativ, Camranger för fjärrstyning av D800, 2st mellanringar, HandyCam för ljudupptagning, minneskort, hårddisk, MacBook  och iPAD.

Vad jag använde och lite bilder från resan kommer jag att lägga upp på mitt Foto Magasin Aperture-11.blogspot.se



Added 2013-03-16 15:06 | Permalink | Comments (3) | Comment

Tur är den skickliges belöning

Igår var jag ute på en fototur som jag brukar när jag får en stund över. Innan jag tog mig ut hade jag som vanligt svårt att välja vilka grejer jag skulle ta med, ett ilands problem. Det blev Nikon, D800:an plus min lilla GoPro Hero  3 som fick följa med.

Bilden ovan är klippt ur filmen som jag tagit med GoPro i 4K läge

Mitt mål var en sjö med blank fin is där jag brukar se skridskoåkare och isfiskare. En silhuettbild, lite film till ett filmprojekt var vad jag hade i sikte. Framme vid sjön såg jag en figur som isfiskade. Jag tog dit med 800:an och började filma. När jag hållit på en stund ropade killen som fiskade på mig att han hade en stor på kroken. Jag sprang dit och tog en del bilder

Efter en stund  fick jag en idé att filma under isen genom hålet. Som tur var hade jag valt att med GoPron i sitt vattentäta hus. Jag började filma i ett av hålen med förhoppningen att fånga någon nyfiken firre under isen. Efter ett tag var det dags för nästa napp och jag sprang över till hålet, stack ner handen och filmade kampen mellan fiskaren och gädda. Kameran var inställd på 4k kvalitet för att kunna få någon hyfsad stillbild ur filmen.

jag var förberedd genom att ha rätt grejer med och veta hur man snabbt ställer in utrustningen. När tillfället sedan kom var det "bara" till att filma och plåta. 

Du kan se filmen, läsa mer och se fler bilder på aperture-11.



Added 2013-02-24 13:54 | Permalink | Comments (0) | Comment

Auto bracketing i Alsace

En vecka drygt i Alsace för att följa vinets väg från druva till flaska. Har varit där ett antal gånger nu för att dokumentera våren, sommaren och hösten. Nu är det bara vintern kvar sedan kan det kanske bli en bok om året som vinodlare.

Inte bara vinet är intressant, känslan som finns i allt maten, drycken, människorna och miljön är helt underbar. Här lever man, njuter och delar med sig. Några bilder om detta hittar du på Aperture-11.

En bild från en av sagobyarna Kaysersberg tagen med min XPRO-1 som alltid är med när jag ska komma nära, den är diskret och levererar alltid bra bilder. Men i svåra situationer saknar jag mina Nikon kamerors autobracketing. Använder ofta denna funktion på fri hand i höghastighetsläget - tll och med när jag gör timelaps movies.



Added 2012-10-13 23:55 | Permalink | Comments (1) | Comment

Färgad blixt i solnedgången

Alla som följer mig här och på mina andra bloggar vet att jag gärna använder små blixtar i dom mest oanade situationer. Så också härom kvällen när vi hade en trevlig makrokväll hos en av Varbergs fotoklubbs medlemmar. Ska väl sägas direkt att jag inte är någon särskilt bra makrofotograf så det fick bli en blomsterbild i motljus. En ganska knepig ljussituation så blixten som alltid är med kom fram.

Först blev det en siluettbild, fin i och för sig men jag ville gärna se blomman.

Nu ser man ju blomman men solnedgången och himlen är lite för utfrätta för att vara i min smak.

Fram med blixten, lite justering av vitbalans, exponering, blixtstyrka, etc. Nu ser man blommorna och behåller lite känsla av solnedgång. Utrustning, inställningar kan du läsa om på aperture-11.



Added 2012-05-30 10:35 | Permalink | Comments (0) | Comment

1000+ Bilder blir en TimeLaps movie under Costal Culture

Costal Culture - ett fantastisk arrangemang med skateboard, surfing, SUP och wakeboard som blev en härlig kick-off på sommaren i Varberg.

Bestämde mig för att koncentrera mig på att göra en time laps movie för att dokumentera evenemanget och inte ta enskilda bilder även om det blev en del sådant också.

Jag tycker att jag tvingar mig själv utanför min komfortzon genom att göra något jag inte brukar göra, dessutom älskar jag att experimentera - ibland lyckas man ibland misslyckas man men alltid lär man sig något nytt.

Sakt och gjort med stativ, Nikon D3, 24-70/2,8 och 80-200/2,8 i kameraväskan tillbringade jag ca 2x3 timmar i och runt Socitetsparken i Varberg.

Om du vill  vill veta hur jag gjort, få lite tips och andra länkar så gå till min blog aperture-11



Added 2012-05-22 14:46 | Permalink | Comments (1) | Comment
1 2 3 ... 9 Next Last 

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid