Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Att förbereda en fotoresa

Jag började skriva detta när jag hade ågren över vilken utrustning som skulle med till New York. Hur mycket och vad. Ni som känner mig vet att jag har en hel del grejer så valet är svårt. Särskilt när jag planerar att promenera och ta gatubilder, flyga helikopter och fota från luften och dessutom ta lite timelaps från Grand Central Terminal och andra platser. När allt var framme D800, Fuji xpro och Gopro så fanns det ingen plats för köäderna. Okey jag började banta men det blev ändå mycket som fick följa med och som jag misstänkte kom bara en bråkdel till användning.

Gissa vilken utrustning(ar) som kom till mest användning?

Hur skulle ni valt att packa? skulle vara roligt att veta.

Här är lista på grejer som kom med:

  • Nikon D800 med 14-24, 24-70/2,8, några äldre ombjektiv 20/2,8, 105/1,8
  • Fuji Xpro-1, 18, 35mm
  • GoPro Hero 3
  • 2st stativ, Camranger för fjärrstyning av D800, 2st mellanringar, HandyCam för ljudupptagning, minneskort, hårddisk, MacBook  och iPAD.

Vad jag använde och lite bilder från resan kommer jag att lägga upp på mitt Foto Magasin Aperture-11.blogspot.seAdded 2013-03-16 15:06 | Permalink | Comments (3) | Comment

Små blixtar och fantasi kan skapa stämning

Du som följer min blog här och på Aperture-11, Mitt Foto Magasin vet att jag gillar att fotografera med små blixtar och att använda dom för att skapa känsla och stämning. Min inspiration och läromästare är Joe McNally som jag haft förmånen att få ha som lärare under en enveckas Masterclass i just fotografering med små blixtar.

Små blixtar som mina Nikon SB-900/800 är ju lätta att ha med sig och enkla att placera, till exempel kan man sätta dom i befintliga lampskärmar för att förstärka ljuset och stämningen.

I en paus under dagens plåtning i hemmastudion tog jag fram dom små älsklingarna och tog några egna bilder.


En gammal läkarbok från slutet av 1800-talet, ett gammalt bord och en gammal hög hatt fanns till hands som rekvisita.

Här är bilden som den såg ut exponerad rakt på utan några justeringar eller någon blixt.

Blixt, CTO, underexponering och en skärm med raster i hjälpte till. Hur bilden är taden och lite fler blixtbilder kan du se på Aperture-11

Nedan ett enkelt ljusdiagram.

Så ta fram dina små blixtar, använd din fantasi och skapa den stämning du söker. Känner du dig osäker, jag planerar lite kurser under våren och hösten så hör av dig så kan du kanske vara med. leife@mac.com 

 Added 2013-03-03 00:47 | Permalink | Comments (3) | Comment

Tur är den skickliges belöning

Igår var jag ute på en fototur som jag brukar när jag får en stund över. Innan jag tog mig ut hade jag som vanligt svårt att välja vilka grejer jag skulle ta med, ett ilands problem. Det blev Nikon, D800:an plus min lilla GoPro Hero  3 som fick följa med.

Bilden ovan är klippt ur filmen som jag tagit med GoPro i 4K läge

Mitt mål var en sjö med blank fin is där jag brukar se skridskoåkare och isfiskare. En silhuettbild, lite film till ett filmprojekt var vad jag hade i sikte. Framme vid sjön såg jag en figur som isfiskade. Jag tog dit med 800:an och började filma. När jag hållit på en stund ropade killen som fiskade på mig att han hade en stor på kroken. Jag sprang dit och tog en del bilder

Efter en stund  fick jag en idé att filma under isen genom hålet. Som tur var hade jag valt att med GoPron i sitt vattentäta hus. Jag började filma i ett av hålen med förhoppningen att fånga någon nyfiken firre under isen. Efter ett tag var det dags för nästa napp och jag sprang över till hålet, stack ner handen och filmade kampen mellan fiskaren och gädda. Kameran var inställd på 4k kvalitet för att kunna få någon hyfsad stillbild ur filmen.

jag var förberedd genom att ha rätt grejer med och veta hur man snabbt ställer in utrustningen. När tillfället sedan kom var det "bara" till att filma och plåta. 

Du kan se filmen, läsa mer och se fler bilder på aperture-11.Added 2013-02-24 13:54 | Permalink | Comments (0) | Comment

Trådlös fjärrstyrning av min Nikon

Nu har jag fått mitt nya hjälpmedel för fjärrstyning av mina kameror via wifi.

Läste strax före jul på internet om en ny produkt som klarar att fjärrstyra Canon och Nikon kameror trådlöst via wifi. Den lilla mackapären heter CamRange och använder en iPhone eller iPad för att styra kamerorna. Man kan i princip kontrollera allt man behöver för att justera exponering, skärpa, vitbalans med mera.

Jag har precis gjort en första test som du kan läsa på min blog My Photo Magazine.

Jag har tusen idéer om hur jag kan använda den - vad skulle du kunna använda den till?Added 2013-01-06 21:28 | Permalink | Comments (2) | Comment

Nikon D800 ersatte inte min D3:a - tyvärr

För sådär sex månader sedan skaffade jag mig en Nikon D800. Tanken var att jag skulle sälja min D3:a för jag tyckte att det borde räcka med ett Nikonhus. 

Men jag har ännu inte sålt D3:an och vad beror det på?

D800 en magisk morgon i Skåne.

Ja inte beror det på missnöje med bildkvaliten för D800:an levererar fantastiska bilder. Nej det har mer att göra med känslan - att använda den gamla D3:an är som att köra sportbil (kanske en dålig jämförelse), man sitter liksom ihop. Greppet på D3:an passar min hand mycket bättre än D800:ans grepp om jag upplever som trångt och kantigt. D3:ans är som det skålade sätet i sportbilen. Responsen i D3:an är direkt och omedelbar som styrning och gas i sportbilen. D800:an upplever jag som lite seg med dålig respons, lite som min Prius i eco-läge. 

En annan sak, jag har börjat intressera mig för timelaps fotografering och då blir datamängden enorm med dom stora filerna på D800:an. Ja jag vet att det finns ett timelapsläge i 800:an men det minskar mina möjligheter i postproduction skedet. 

En spång som tog oss genom Söderåsens nationalpark.

Vad blir då slutsatsen? Båda kamerorna är fantastiska men med olika egenskaper, helt klart är D3:an en riktig proffskamera medan D800:an är en semipro kamera (hur man nu definierar det).

Så jag får behålla båda husen för dom fyller olika behov - surt sa räven.

Du kan läsa andra inlägg och se andra bilder med en kort jämförelse mellan modellerna på Aperture-11Added 2012-10-24 20:43 | Permalink | Comments (8) | Comment
1 2 3 ... 5 Next Last 

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid