Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Tekniken intressantare än bilden eller...

Har gjort ett litet experiment i mina två bloggar. Båda bloggarna kan man nog betrakta som fotobloggar. Bakgrunden till experimentet var att jag fått för mig att inlägg med fokus på teknik läses och uppmärksammas mer än inlägg med fokus på bilden. Utan att göra anspråk på att ha gått vetenskapligt till väga så tror jag att mitt experiment bekräftar detta. 
Trädskelett
En fotoblog måste ju ha en bild så här är den - tagen på den analoga tiden på Nya Zeeland.
Jag gjorde två inlägg, det ena med bara teknik i fokus och det andra en bilddiskussion som utgick från en bild jag tagit och med en uppmaning att tycka till.
Resultatet blev solklart, tre gånger så många läsningar av det tekniska inlägget mätt efter 24 timmar. 
Säger det något om oss som fotografer? Vad tycker du?
Inläggen är gjorda på Fotosidan.se och på Aperture-11

Added 2012-10-26 20:24 | Read 4278 times. | Permalink
Jag tycker det är tragiskt, men det beror kanske på att det är lättare för många att uttala sej om det tekniska för det finns fakta som man kan stödja sej på (och visa att man kan). Snarare än en diskussion om själva bilden som kräver kunskaper och eftertanke av ett helt annat slag.
Hälsningar Lena

Som tilltalas av de stunsiga färgerna och linjespelet i bilden som är ett resultat av både färgtoner och strukturer.
Svar från Leif Eliasson 2012-10-26 22:40
Tack för dina reflektioner och för att du gillar bilden.
//Leif
Personligen tycker jag inte bildskärmar lämpar sig för fotografi särskilt bra. Något försvinner när det blir ettor och nollor. Bilder ska ses på papper, det blir en helt annan känsla då. Men om det har något med saken att göra har jag ingen aning om? I alla fall brukar folk vara mera benägna att läsa om och skriva vad de tycker/diskutera när de sett en utställning på t.ex Fotografiska, men det kan jag förstås ha fel i också?
Anders F. Eriksson 2012-10-26 21:08
Jag tycker fotografier fungerar alldeles utmärkt på bildskärmar, förutsatt att det är en bra skärm man använder för visningen. Även om man tycker att bilder passar bättre på papper, så påverkar det knappast antalet kommentarer i en blog (eftersom det är svårt att göra bilden tillgänglig i pappersformat för bloggläsarna).

Det är nog som Lena är inne på att det är lättare att diskutera och ha åsikter om teknik än om en bild.
Svar från Leif Eliasson 2012-10-26 22:45
Tack för att du läser och delar med dig av dina åsikter.
Har funderat på en sak som kopplar till bild på skärm kontra papper. Idag säljs allt fler "pappersbilder" på auktion. Kommer det att finnas en liknande marknad i framtiden, om inte kommer fotot att försvinna som konstverk? Kanske ett ämne för ett nytt inlägg.
//Leif
Nils Bergqvist 2012-10-27 07:30
Jag har en bra skärm, men det fungerar ändå inte lika bra som att se bilden i samma storlek på papper. Saker försvinner och det blir inte alls samma sak. Känslan förtas på något sätt.
Det blev flera läsningar (i den tekniskt orienterade bloggen) - men blev det fler aktiva inlägg? Jag föreställer mig att många som gillar en bild vill se 'hur den är gjord'.
Svar från Leif Eliasson 2012-10-26 22:39
Tack för att du tar dig tid att läsa min blog och för din kommentar.
Om man ser till antal kommentarer per läsare så är det nästan dubbelt så många när vi pratar bilder men i absoluta tal så är det flest tekniska kommentarer.
//Leif



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninety as digits in this field


Add

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid