Vardagsiakttagelser

Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Små blixtar och fantasi kan skapa stämning

Du som följer min blog här och på Aperture-11, Mitt Foto Magasin vet att jag gillar att fotografera med små blixtar och att använda dom för att skapa känsla och stämning. Min inspiration och läromästare är Joe McNally som jag haft förmånen att få ha som lärare under en enveckas Masterclass i just fotografering med små blixtar.

Små blixtar som mina Nikon SB-900/800 är ju lätta att ha med sig och enkla att placera, till exempel kan man sätta dom i befintliga lampskärmar för att förstärka ljuset och stämningen.

I en paus under dagens plåtning i hemmastudion tog jag fram dom små älsklingarna och tog några egna bilder.


En gammal läkarbok från slutet av 1800-talet, ett gammalt bord och en gammal hög hatt fanns till hands som rekvisita.

Här är bilden som den såg ut exponerad rakt på utan några justeringar eller någon blixt.

Blixt, CTO, underexponering och en skärm med raster i hjälpte till. Hur bilden är taden och lite fler blixtbilder kan du se på Aperture-11

Nedan ett enkelt ljusdiagram.

Så ta fram dina små blixtar, använd din fantasi och skapa den stämning du söker. Känner du dig osäker, jag planerar lite kurser under våren och hösten så hör av dig så kan du kanske vara med. leife@mac.com 

 Added 2013-03-03 00:47 | Permalink | Comments (3) | Comment

Tur är den skickliges belöning

Igår var jag ute på en fototur som jag brukar när jag får en stund över. Innan jag tog mig ut hade jag som vanligt svårt att välja vilka grejer jag skulle ta med, ett ilands problem. Det blev Nikon, D800:an plus min lilla GoPro Hero  3 som fick följa med.

Bilden ovan är klippt ur filmen som jag tagit med GoPro i 4K läge

Mitt mål var en sjö med blank fin is där jag brukar se skridskoåkare och isfiskare. En silhuettbild, lite film till ett filmprojekt var vad jag hade i sikte. Framme vid sjön såg jag en figur som isfiskade. Jag tog dit med 800:an och började filma. När jag hållit på en stund ropade killen som fiskade på mig att han hade en stor på kroken. Jag sprang dit och tog en del bilder

Efter en stund  fick jag en idé att filma under isen genom hålet. Som tur var hade jag valt att med GoPron i sitt vattentäta hus. Jag började filma i ett av hålen med förhoppningen att fånga någon nyfiken firre under isen. Efter ett tag var det dags för nästa napp och jag sprang över till hålet, stack ner handen och filmade kampen mellan fiskaren och gädda. Kameran var inställd på 4k kvalitet för att kunna få någon hyfsad stillbild ur filmen.

jag var förberedd genom att ha rätt grejer med och veta hur man snabbt ställer in utrustningen. När tillfället sedan kom var det "bara" till att filma och plåta. 

Du kan se filmen, läsa mer och se fler bilder på aperture-11.Added 2013-02-24 13:54 | Permalink | Comments (0) | Comment

Trådlös fjärrstyrning av min Nikon

Nu har jag fått mitt nya hjälpmedel för fjärrstyning av mina kameror via wifi.

Läste strax före jul på internet om en ny produkt som klarar att fjärrstyra Canon och Nikon kameror trådlöst via wifi. Den lilla mackapären heter CamRange och använder en iPhone eller iPad för att styra kamerorna. Man kan i princip kontrollera allt man behöver för att justera exponering, skärpa, vitbalans med mera.

Jag har precis gjort en första test som du kan läsa på min blog My Photo Magazine.

Jag har tusen idéer om hur jag kan använda den - vad skulle du kunna använda den till?Added 2013-01-06 21:28 | Permalink | Comments (2) | Comment

Gör julklappar av några av mina bilder

Vad gör ni av era bilder - själv gör jag just nu lite julklappar, en bok och tre bilder som ska pryda väggen hos en av våra döttrar. Jag vågar skriva det här för hon är aldrig inne på fotosidan även om hon är lite fotointresserad. Funderar på hur jag ska montera bilderna, enkel ram, kapaskiva eller aluminiumskiva. Vad tycker ni? Bilderna kommer att täcka en bredd på cirka 2,5 meter och varje bild kommer att vara 70 cm bred.

Hur jag gjort bilderna kan ni läsa på aperture-11 My Photo Magazine

Får ibland känslan av att alla dessa bilder som tas så hamnar många antingen på hårddisken och ser aldrig mer dagens ljus eller kastas bort. Hur ska vi se till att kommande generationer får tillgång till bilderna - ja det är nog ett eget blogginlägg.Added 2012-12-20 10:16 | Permalink | Comments (4) | Comment

Bildens rätta värde eller hur få så bra betalt som möjligt

Detta är väl något alla vi som fotograferar någpn gång funderat över. Själv så säljer jag en hel den bilder via olika micro stock sidor men det blir inga större pengar av det. Det är mest en kick att andra vill ha det man gör.

Sedan kan man ju ta fotouppdrag och på så sätt få betalt för sina bilder eller snarare för sin kompetens som fotograf, projektplanerare och bildbehandlare. Har gjort och gör detta och varje uppdrag blir en rätt okey slant. ett tredje sätt är att driva kurser, workshops och seminarier. Ett trevligt sätt att sprida sin erfarenhet, hjälpa andra och få en slant till utrustningen. 

Under en tid har jag funderat på om man kan sälja sina bilder som konst. Göra ett exemplar och sedan kasta bildfilen. Detta tilltalar mig då kan jag göra det jag vill känna en hyfsad slant även om man inte säljer så många bilder. Men hur kommer man dit? Får andra att uppmärksamma bilderna och vilja ha dom?

Jag tror inte det räcker med bra bilder - Jag tror att det måste vara en kreativ kreation som på något sätt skapar en helhet och som har något unikt.  När man väl gjort det så måste man ju få uppmärksamhet - hur får man det utan att vända ut och in på sig själv?

Vad tycker ni?

Här ovan är en av mina skapelser - gamla bilar på gammal film - monterad på en rostig plåt. Du kan se fler exempel på Aperture-11 mitt fotomagasin. Added 2012-11-17 22:24 | Permalink | Comments (1) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 26 Next Last 

Previous posts

Kom ihåg


Mina favoritfotografer


Mina kompisar


Polaroid